Vážení kolegové rybáři. Možná jste v poslední době byli svědky poměrně nemilé události na některých našich revírech a sice poměrně značného úhynu kaprů...
Letošní jaro je poměrně chladné, teplota vody se pohybuje stále v rozmezí 10-15°C, což jsou nejlepší podmínky pro množení bakterií, které způsobují bakteriální onemocnění ryb, zejména pak kaprů. Ryba je po zimě oslabená, oslaben je i její imunitní systém. Když se k tomu přidá ještě stres z výlovu, převozu a následném i několikanásobném zdolávání a pouštění, výsledkem je větší úhyn těchto ryb.
Jaké jsou možnosti řešení…?
- nevysazovat ryby na jaře
- po ulovení jednoho kapra lov ukončit
- smířit se s daným stavem
Dá se i léčit pomocí antibiotik, ale…
- je to finančně dosti nákladné
- úspěšnost léčby není předem zaručená
- ryba je 60 dnů nepoživatelná.
Zvážíme raciomálně všechny možnosti a rozhodneme se, jak v tomto směru budeme postupovat dále.